Eerste schotten aangekomen in Nederland

De eerste serie draglineschotten gemaakt uit bamboecomposiet zijn aangekomen in Nederland. Het zijn schotten van 5,8m lang, 1m breed en 15cm dik en van 5,8m lang, 1m breed en 20cm dik.

Iedereen is welkom om de schotten te komen bekijken en te ervaren. Deze schotten zijn ook te huur om daarmee een eerste ervaring te krijgen met bamboecomposiet.

Eerste container geladen

De productiefaciliteit in China heeft een eerste container geladen met draglineschotten gemaakt uit bamboecomposiet. Deze container is onderweg naar Nederland. Deze schotten zijn bedoelt om te kunnen verhuren en om de eerste ervaringen in Nederland mee op te doen.

Deze container bevat 10 schotten met de afmetingen:
5,8m lang, 1m breed en 20cm dik;

en 10 schotten met de afmetingen:
5,8m lang, 1m breed en 15cm dik.

Geïnteresseerden kunnen langs komen om ze te bekijken, er mee kennis te maken en om ze eventueel te huren om er zelf ervaring mee op te doen.

U bent van harte welkom.

Beter alternatief voor tropisch hardhout

De laatste tijd spreek ik veel mensen die gebruik maken van draglineschotten. Hierdoor krijg ik een goed beeld van de ervaringen die opgedaan worden met de bestaande schotten.
De huidige schotten worden gemaakt van tropisch hardhout. Azobé is een veel voorkomend materiaal, maar door de grote vraag in het langzame groeien van deze bomen gaat de kwaliteit hiervan hard achteruit. Er worden steeds jongere bomen gekapt, vaak uit beschermde gebieden. Als alternatief wordt gebruik gemaakt van zachtere houtsoorten. In een standaard draglineschot zijn vaak de buitenste balken nog van het harde Azobé en de binnenste balken van een zachtere houtsoort.
Het effect hiervan is dat de binnenste balken sneller slijten en een holling teweeg brengen. Ook een effect is dat de zachter balken minder bestand zijn tegen water en uiteindelijk zullen gaan rotten. Dit komt de algehele sterkte en stijfheid van het schot natuurlijk niet ten goede.

Een beter alternatief is het gebruik van bamboecomposiet. Hiermee wordt er niet ingeboet op de sterkte en is de weerstand tegen water, en daarmee rotten, vele malen groter.
Bamboecomposiet wordt al jaren toegepast langs het water in de vorm van steigers. Hierin wordt het intensief blootgesteld aan water en blijft het tot 30 jaar vrij van rotten liggen. Hiermee is bewezen dat het voor de draglineschotten een uitstekend materiaal is.

Eerste draglineschot bamboecomposiet in gebruik

De eerste serie draglineschotten van bamboecomposiet zijn geproduceerd en in gebruik genomen. Het productieproces is op gang en klaar om grotere aantallen te gaan produceren.

Tijdens het eerste gebruik is bewezen dat de schotten erg sterk en stijf zijn. Door de aangeschuinde kanten zijn ze minder gevoelig voor het uitbreken van de randen.

 

Ook het hanteren van de schotten door middel van de geïntegreerde hijspunten, werkt erg goed.