Negatieve CO2 voetprint Dragonwood® producten

CO2 negatieve producten

Kwaliteitsproducten die het milieu niet belasten! Dat is precies wat we nu met zijn allen nodig hebben! Het is niet alleen nodig om minder broeikasgassen uit te stoten, het is ook nodig om ze uit de atmosfeer te verwijderen. Als de emmer te vol zit, is alleen de kraan dichtdraaien niet voldoende.

Met de producten van Dragonwood® gemaakt uit bamboecomposiet zit je goed, want deze producten nemen tijdens hun productie en gebruik, meer CO2 op dan dat ze afgeven: Een negatieve CO2 voetprint! Hiermee behoren deze producten bij de Negative Emissions Technologies (NET’s) en dragen ze bij aan een noodzakelijk gezondere toekomst.

Het broeikasgas CO2 is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de uit bamboecomposiet opgebouwde producten van Dragonwood®, zelfs na het zeetransport, meer CO2 opnemen dan afstoten gedurende hun productie, transport en gebruik.

Hierdoor kunnen de hoge ambities om minder CO2 uit te stoten worden gehaald op het moment dat de producten van Dragonwood® worden gebruikt.

Dragonwood® levert nu ook vijzelbalken

Dragonwood® breidt het assortiment uit en levert nu ook vijzelbalken. Vijzelbalken worden in combinatie met hydraulische vijzels gebruikt om zware lasten omhoog te vijzelen. De vijzelbalken kunnen in klant specifieke nauwkeurige afmetingen worden geleverd. Meestal liggen de afmetingen rond de 10cm x 10cm x 110cm.

Deze balken zijn uitgebreid getest en zijn sterker dan de tropisch hardhout variant.

Dragonwood® door Aboma gecertificeerd

In samenwerking met Aboma heeft Dragonwood® extra sterktetesten uitgevoerd op de draglineschotten gemaakt van bamboecomposiet. Dit is in een eerder nieuwsbericht al beschreven. Vanaf nu is de certificering rond en onderschrijft Aboma de sterkte en kwaliteit van de draglineschotten van Dragonwood®.

Dragonwood gecrtificeerd door Aboma

Hiermee is aangetoond dat de schotten klaar zijn om ingezet te worden in elk werkgebied waar de traditionele schotten van tropisch hardhout ook gebruikt worden.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Eerste schotten aangekomen in Nederland

De eerste serie draglineschotten gemaakt uit bamboecomposiet zijn aangekomen in Nederland. Het zijn schotten van 5,8m lang, 1m breed en 15cm dik en van 5,8m lang, 1m breed en 20cm dik.

Iedereen is welkom om de schotten te komen bekijken en te ervaren. Deze schotten zijn ook te huur om daarmee een eerste ervaring te krijgen met bamboecomposiet.

Eerste container geladen

De productiefaciliteit in China heeft een eerste container geladen met draglineschotten gemaakt uit bamboecomposiet. Deze container is onderweg naar Nederland. Deze schotten zijn bedoelt om te kunnen verhuren en om de eerste ervaringen in Nederland mee op te doen.

Deze container bevat 10 schotten met de afmetingen:
5,8m lang, 1m breed en 20cm dik;

en 10 schotten met de afmetingen:
5,8m lang, 1m breed en 15cm dik.

Geïnteresseerden kunnen langs komen om ze te bekijken, er mee kennis te maken en om ze eventueel te huren om er zelf ervaring mee op te doen.

U bent van harte welkom.

Beter alternatief voor tropisch hardhout

De laatste tijd spreek ik veel mensen die gebruik maken van draglineschotten. Hierdoor krijg ik een goed beeld van de ervaringen die opgedaan worden met de bestaande schotten.
De huidige schotten worden gemaakt van tropisch hardhout. Azobé is een veel voorkomend materiaal, maar door de grote vraag in het langzame groeien van deze bomen gaat de kwaliteit hiervan hard achteruit. Er worden steeds jongere bomen gekapt, vaak uit beschermde gebieden. Als alternatief wordt gebruik gemaakt van zachtere houtsoorten. In een standaard draglineschot zijn vaak de buitenste balken nog van het harde Azobé en de binnenste balken van een zachtere houtsoort.
Het effect hiervan is dat de binnenste balken sneller slijten en een holling teweeg brengen. Ook een effect is dat de zachter balken minder bestand zijn tegen water en uiteindelijk zullen gaan rotten. Dit komt de algehele sterkte en stijfheid van het schot natuurlijk niet ten goede.

Een beter alternatief is het gebruik van bamboecomposiet. Hiermee wordt er niet ingeboet op de sterkte en is de weerstand tegen water, en daarmee rotten, vele malen groter.
Bamboecomposiet wordt al jaren toegepast langs het water in de vorm van steigers. Hierin wordt het intensief blootgesteld aan water en blijft het tot 30 jaar vrij van rotten liggen. Hiermee is bewezen dat het voor de draglineschotten een uitstekend materiaal is.

Eerste draglineschot bamboecomposiet in gebruik

De eerste serie draglineschotten van bamboecomposiet zijn geproduceerd en in gebruik genomen. Het productieproces is op gang en klaar om grotere aantallen te gaan produceren.

Tijdens het eerste gebruik is bewezen dat de schotten erg sterk en stijf zijn. Door de aangeschuinde kanten zijn ze minder gevoelig voor het uitbreken van de randen.

 

Ook het hanteren van de schotten door middel van de geïntegreerde hijspunten, werkt erg goed.