Hoe goed is bamboe voor het milieu?

Landdegradatie kost de wereldwijde economie naar schatting jaarlijks 2.300 miljard dollar in de komende 30 jaar. Bamboe dient zich aan als oplossing.

Bamboe is een gras en alle 1.640 soorten hebben een sterk wortelsysteem dat aarde bindt. Het is een zeer snel groeiende plant die het best geschikt is voor herstel van niet-productieve landbouwgrond, beheersing van erosie en het stabiel houden van hellingen.

35% meer zuurstof

Een bos met bamboe neemt 5 keer meer CO2 op en produceert 35% meer zuurstof dan een gelijkwaardig stuk bos met bomen. Per hectare bamboebos wordt er 1000 ton CO2 opgenomen per jaar.

Na 2 tot 5 jaar is de bamboestam volgroeid en kan hij geoogst worden. Als we uitgaan van 4 jaar groei, kan elk jaar 25% van het bamboebos worden geoogst zonder enige teruggang in omvang van het bos.

Doordat er zoveel CO2 wordt opgenomen tijdens de groei, is zelfs na het transport en het verwerken van de bamboestengels tot Dragonwoods geperst bamboe, de bamboe veel beter voor het milieu dan tropisch hardhout.

De panda

De panda is bij uitstek fan van bamboe. Komt de panda dan niet in gevaar als we grootschalig overgaan op bamboe? Gelukkig is de bamboesoort die commercieel veel gebruikt wordt niet gelijk aan de kleinere bamboesoort die de panda goed smaakt. De snel groeiende reuzenbamboe die wij gebruiken groeit bovendien in andere delen van China dan in het leefgebied van de panda

Tropisch regenwoud heeft minimaal 100 jaar nodig om zich na kap te herstellen. De wortels van de bamboeplant blijven na het oogsten scheuten geven en de plant blijft door groeien. Het bos blijft, mits goed beheerd, altijd even veel CO2 opnemen. Bamboebos houdt door de dichte wortelstructuur erosie tegen. Het is zeer geschikt om ‘verloren’ land weer te laten begroeien en een functie te geven in een gezond ecosysteem. Een keuze voor bamboe in plaats van hardhout draagt bij aan het behoud van de regenwouden en een beter milieu.

Bekijk de toepassingen