De laatste tijd spreek ik veel mensen die gebruik maken van draglineschotten. Hierdoor krijg ik een goed beeld van de ervaringen die opgedaan worden met de bestaande schotten.
De huidige schotten worden gemaakt van tropisch hardhout. Azobé is een veel voorkomend materiaal, maar door de grote vraag in het langzame groeien van deze bomen gaat de kwaliteit hiervan hard achteruit. Er worden steeds jongere bomen gekapt, vaak uit beschermde gebieden. Als alternatief wordt gebruik gemaakt van zachtere houtsoorten. In een standaard draglineschot zijn vaak de buitenste balken nog van het harde Azobé en de binnenste balken van een zachtere houtsoort.
Het effect hiervan is dat de binnenste balken sneller slijten en een holling teweeg brengen. Ook een effect is dat de zachter balken minder bestand zijn tegen water en uiteindelijk zullen gaan rotten. Dit komt de algehele sterkte en stijfheid van het schot natuurlijk niet ten goede.

Een beter alternatief is het gebruik van Dragonwood geperst bamboe. Hiermee wordt er niet ingeboet op de sterkte en is de weerstand tegen water, en daarmee rotten, vele malen groter.
Dragonwood bamboe wordt al jaren toegepast langs het water in de vorm van steigers. Hierin wordt het intensief blootgesteld aan water en blijft het tot 30 jaar vrij van rotten liggen. Hiermee is bewezen dat het voor de draglineschotten een uitstekend materiaal is.